Soms coach ik op een andere locatie waar de paarden een vrije rol hebben en we direct tussen de kudde werken.

Zo ook vandaag. Marja heeft de tip gekregen om zich door een paard te laten coachen bij haar vraagstuk, dus heeft ze mij gebeld. Ze heeft de afgelopen jaren veel meegemaakt. Ze heeft een vervelende scheiding achter de rug en ze is haar baan, waar ze al meer dan 25 jaar werkte, kwijt geraakt wegens een reorganisatie. Ze is al haar ankers kwijt geraakt en ze weet niet meer wat ze nu moet gaan doen.

Ik ga met Marja een levenspad uitzetten en ik vraag haar deze uit te zetten met pionnen. Als haar pad klaar is, vraag ik haar plaats te nemen bij de laatste pion, haar ‘eindbestemming’, haar ogen te sluiten en mij te vertellen wat ze ziet. Ze omschrijft een weidse omgeving met groene weiden en bos. Ze ervaart vrijheid en ze geniet van het uitzicht. Ze is gelukkig en haar nieuwe vriend is ook bij haar.

Als ze klaar is, vraag ik haar terug te komen naar de eerste pion en ik vraag haar waar ze nu staat. Ze loopt naar de derde pion. Blijkbaar heeft ze al wat stapjes gezet. Ik vraag haar weer te beschrijven wat ze ziet en wat ze nodig heeft om de volgende stap te kunnen zetten. Na haar antwoord zet ze ook werkelijk de stap naar het volgende pionnetje. Bij de volgende stap herhaalt zich het patroon. Dan komt er een groot paard aanlopen en deze gaat precies tussen haar en de volgende pion staan. Ik vraag Marja wat er gebeurt. 

“Dit is typisch mijn ex-man!”roept ze. “Die liep ook altijd overal doorheen en eiste aandacht op. Alles draaide om hem en als ik wat wilde, dan ging hij er voor staan. En dat doet hij nog steeds. Er zijn nog steeds bepaalde zaken niet afgehandeld, omdat hij dwars gaat liggen. Zo typisch!” 

Op het moment dat ze dit uitgesproken heeft en ik haar wil vragen wat ze graag zou willen, komt er en kleine Shetlander aanlopen die tussen haar en het grote paard doorloopt en daarmee het grote paard in beweging zet. Het pad wordt letterlijk weer zichtbaar voor Marja. Tranen biggelen over haar wangen. Ik vraag haar wat haar zo ontroert.

De kleine Shetlander vertegenwoordigt haar nieuwe vriend. Hij is maar klein, maar straalt zoveel liefde uit. Hij helpt haar en staat voor haar klaar. Net als haar vriend. Dat is ook niet een man die op de voorgrond treedt, maar die er wel altijd voor haar is en haar de vrijheid geeft om haar ding te doen en haar pad te kiezen. En dat is veel meer waard.

Marja bedankt de kleine Shetlander met een hele dikke knuffel en ze straalt als ze, samen met haar nieuwe vriend die mee was, weer naar huis gaat.

Ook ik loop nog even terug naar de paarden om die kleine pony heel hartelijk te danken. Dankbaar voor dit mooie vak.

 

Wil jij ook ervaren wat het paard voor jou kan doen, stuur me dan een mailtje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul het contactformulier in.

Beoordelingen

Lees hier de ervaringen met Paard & Co.

Bekijk alles