Enkele maanden geleden kwam René bij mij in de bak. Hij is teamleider maar voelt zich lang niet altijd prettig in de rol van leidinggevende en hij vraagt zich af of dit wel de juiste baan voor hem is en dat wil hij graag uitzoeken.

We gaan kennis maken met de paarden en René geeft aan graag met Unisere, de grote zwarte leidhengst, te willen werken. In de bak geef ik René de opdracht om met Unisere een stukje te gaan lopen. Hij mag de hele bak gebruiken, linksom, rechtsom, het maakt niet uit.

Samen gaan ze op weg. Ze lopen een tijdje tot het moment dat Unisere stilstaat en blijkbaar is afgeleid door iets in de omgeving. Ik vraag René wat er gebeurt.

“ Blijkbaar heeft hij iets gezien wat zijn aandacht trekt, dus kijken we even.” Ik vraag hem of hij het gevoel heeft dat hij met Unisere wandelt of dat Unisere met hem wandelt. Daar moet hij even over nadenken, maar geeft dan aan dat Unisere met hem aan de wandel is. 

René geeft aan dat dit in zijn werk eigenlijk ook gebeurt, dat zijn team vaak met hem aan de wandel gaat en hij een beetje als speelbal ingezet wordt en daardoor tussen zijn eigen leidinggevende en zijn team in komt te staan. Dat maakt dat hij zo’n hekel aan zijn rol heeft gekregen. 

Ik vraag hem opnieuw te gaan wandelen met Unisere, maar dan echt de leiding te nemen tijdens deze wandeling. Daarop neem René een stevige houding aan, gaat rechtop staan en loopt met zekere tred vooruit. Even twijfelt Unisere of hij mee zal gaan, maar dan komt hij toch in beweging.

Samen zie ik ze door de bak gaan, van links naar rechts, kleine rondjes, grote rondjes en als er buiten de bak iets gebeurd, reageren beiden daar niet op. Uiteindelijk gaat Unisere zelfs achter René lopen met een lage hoofdhouding, hetgeen in 'paardentaal' een teken van respect is.

Wederom vraag ik René wie er met wie wandelt. René ervaart nu duidelijk dat hij de leider is. “Waarom denk je dat?”
“Ik loop hier gewoon en voel dat hij netjes met mee loopt zonder dat het touw gespannen is. Ik heb het touw zelfs losjes in mijn hand liggen. Unisere zou zo weg kunnen lopen, maar blijft toch bij mij. Ik voel me nu zekerder, maar toch ook erg rustig. Het is gewoon wat het is en ik voel me daar prettig bij. 

Ik vraag hem hoe hij dit zou kunnen vertalen naar zijn functie als teamleider. “Ik moet gewoon mijn ding doen op een manier die bij mij past. Dan straal ik zelfvertrouwen uit en voel ik me zeker. Waarschijnlijk volgen mij mensen dan vanzelf zonder misbruik van me te maken.” Op dat moment legt Unisere zijn hoofd op de schouder van Rene en blaast zachtjes uit.

Vorige week stuurde René mij een mail. Op het werk gaat het nu veel beter. De sfeer is beter geworden en zijn team heeft de doelstellingen voor het eerst kwartaal gehaald. En op zijn telefoon heeft hij een mooie foto van een groot zwart paard als achtergrond staan.

Wil jij ook ervaren wat het paard voor jou kan doen, meldt je dan aan via mijn website Paard & Co.

Beoordelingen

Lees hier de ervaringen met Paard & Co.

Bekijk alles